fbpx

Je hoort vaak de uitspraak dat het goed is als stellen ruzie maken. Ruzies klaren de lucht, en na een flinke storm geniet je weer extra van de zon. Het mag waar zijn dat een ruzie de lucht klaart, maar als stellen niet meer uit de ruzies komen, dan klaren de ruzies zeker niet de lucht. Stellen die overwegen te gaan scheiden zijn meestal in een patroon van escalerende ruzies terecht te komen. En dan lucht er niets meer op.

Omdat ik persoonlijk ervaren heb hoe ingewikkeld een patroon van escalerende ruzies is, maar het ook dagelijks in mijn praktijk meemaak, heb ik ervoor gekozen een serie te doen over ruzies en conflicten. Hoe ga je daar goed mee om?

Vandaag deel een: Tien gouden tips om een ruzie te winnen:

  • Ga er vanuit dat er maar èèn waarheid is. Ruzies gaan vaak over verschil van mening of gevoel. Als je een ruzie wilt winnen, ga er dan vanuit dat jij het bij het rechte eind hebt en bestrijd de mening of het gevoel van de ander. Die ziet het verkeerd. Doe er alles aan de ander te overtuigen van zijn of haar ongelijk.
  • Sta boven de emotie. Ruzie is eigenlijk kinderachtig. Zeker als het gepaard gaat met veel emoties. Onredelijke emoties. Blijf uit de emoties, reageer rationeel op wat je emotionele partner zegt, en spreek hem of haar aan op de emoties. Benoem het bij voorkeur in termen als “doe niet zo theatraal” of “je maakt van een mug een olifant” of “je doet altijd zo moeilijk” of “ik wil best praten, maar niet als je zo emotioneel bent”!
  • Trek je terug. Ruzies kunnen escaleren en dat moet je vermijden. Als ze toch ontstaan kun je je beter terugtrekken en zwijgen. Reageer gewoon niet meer op wat de ander zegt. Dit leidt toch tot niets. Ga gewoon weg of trek je terug achter je laptop. Kom er daarna ook niet op terug en houdt het teruggetrokken zijn bij voorkeur enkele dagen tot weken vol.
  • Wees de historicus. Ruzies zijn een repeterende breuk, rondjes op de ijsbaan, hetzelfde liedje weer zingen. Elke keer weer reageert hij zo, er verandert niets. Dat moet maar eens stoppen. Hardleerse mensen moet je vaak wijzen op hun fouten. Wijs de ander daarom op wat hij of zij op dit gebied in het verleden ook al fout heeft gedaan. Houd het ook niet bij het onderwerp waarmee het begon, maar probeer zoveel mogelijk dingen erbij te betrekken. Het is een subtiele hint aan de ander om nu maar eens na te denken en om volwassen te worden. Als je niet leert van je fouten, wrijf ze er dan in. En dat is zeker geen oude koeien uit de sloot halen.
  • Ping-pongen: Leg alles wat de ander zegt meteen terug. Hij verwijt jou iets, reageer er niet op maar kom meteen met een tegenverwijt. Zij deelt hoe zij zich voelt, daar reageer je niet op, je vertelt meteen hoe het voor jou is.
  • Luister niet naar de ander. Waarom zou je luisteren naar iemand die het niet bij het rechte eind heeft? Dan voed je toch zijn of haar verkeerde ideeen?
  • Vermijd alles wat met conflicten te maken heeft. Ruzie dient te allen tijde vermeden te worden. Liever je schikken, aanpassen, de vrede bewaren dan het risico tot een ruzie lopen. Dat beschadigt toch alleen maar.
  • Een hele effectieve manier om een ruzie te winnen is om de ander te chanteren. Dreig gewoon met vervelende consequenties. Zeg dat je weg gaat lopen, gaat scheiden, jezelf of de ander haat. Hierdoor zal de ander zich zo rot voelen dat hij of zij vast zijn ongelijk toegeeft.
  • Gebruik vaak woorden als jij doet altijd dit, of je doet nooit dat. De ander zal zich schuldig voelen en zijn of haar ongelijk toegeven.
  • Bied nooit je excuus aan voor een ruzie. Dat is een teken van zwakte. En de ander zat toch fout! Schrap het woord “spijt” uit je woordenboek. Verwacht wel van de ander dat deze zijn of haar excuus aanbiedt.

Wanneer je deze gouden tips in de praktijk gaat brengen, zul je merken dat het voorlopig de boosheid bij de ander alleen maar groter zal maken. Dat zul je even moeten verdragen. Het is meteen het bewijs hoe kinderachtig de ander zich gedraagt. Hou vol, wijk niet af van de gouden regels. Er komt een dag dat de ander zich zal bekeren.

Als bonus nog een elfde tip: print deze lijst uit en geef hem aan de ander. Maak een afspraak om eens te kijken wat hij of zij allemaal fout doet.

Ik weet het, het is een beetje paradoxaal, maar gaat het vaak niet zo? Weet je, ik doop de titel om: tien gouden tips om een ruzie te winnen en de relatie te verliezen.  Want dat is waar dit gedrag toe leidt. Je wint een strijdt, maar verliest de oorlog. En voor je partner geldt precies hetzelfde. De genoemde strategieen kun je ook wel aanmaakblokjes voor een ruzie noemen, of de turbo-injectie om de ruzie te doen escaleren.

Om over na te denken: 

  • Welke strategieeen uit de 10 gouden tips hanteer ik?
  • Waarom gebruik ik deze strategie? Waarom heb ik deze strategie nodig? Ga er vanuit dat we voor elk rottig gedrag vaak wel een goede reden hebben. Wat is de goede reden voor dit gedrag van jou? En die goede reden mag alleen met jou en jouw gevoelens te maken hebben.