fbpx

Als je partner is vreemdgegaan, is er dan herstel mogelijk? Wij geloven van wel. Meestal met hulp van relatietherapie. Wij ontwikkelden een online-programma om je te helpen bij deze relatietherapie na vreemdgaan

Ontrouw is net een tornado die door je relatie vaart. Deze vergelijking maakte mijn collega Sijko-Jan Hoeksema vorige week in zijn blog. De vergelijking trof me meteen. De beelden van de verwoestende kracht van een tornado komen jaar na jaar weer voorbij: totaal verwoeste huizen, verstrooide bezittingen. Waar begin je met opruimen als dat je overkomt?

Het deed me ook denken aan het nummer “Onbewoonbaar verklaard” van Marco Borsato:

“Ik loop op de ruïne
van mijn gevoel voor jou
Wat nu alleen nog puin is
was ooit een groot gebouw…”

Wanneer een tornado je leven treft, ben je in shock. Een enorme crisis treft je leven; je staat er bij, kijkt er naar en het is net of je in een foute film zit. Alsof jij het niet bent die dit overkomt. En je hebt tijd nodig om dit te verwerken.

Als vreemdgaan je leven treft, gebeurt hetzelfde.  Je relatie komt onherroepelijk in een crisis terecht. Alles ligt in puin. En waar begin je dan met elkaar? Je hebt tijd nodig om te beseffen wat je is overkomen en om dat een beetje een plekje te geven. Speciaal voor stellen in een dergelijke crisis ontwikkelde ik de online-module Stilstaan. Want als een tornado je leven treft, moet je eerst stilstaan en de schade en de mogelijkheden overwegen. In deze module geef ik in vier lessen antwoord op de belangrijkste vragen die stellen hebben wanneer de tornado vreemdgaan hen treft:

1.       Kan een relatie herstellen als één van beiden vreemd is gegaan?

Het antwoord hierop is volmondig JA. Een relatie kan zich herstellen en ik heb vele voorbeelden hiervan gezien. Wanneer stellen de juiste lessen trekken uit het vreemdgaan, kan de relatie zich zelfs verdiepen!

2.       Hoe ga je om met alle emotie en pijn die er in deze crisis is?

Heftige emoties horen erbij. Het probleem is dat mensen de neiging hebben grote beslissingen te nemen wanneer ze in een crisis zitten. Zo nam een  vrouw die bedrogen was door haar vriend publiekelijk wraak door haar vriend  op zijn werk met videobeelden te confronteren. Een begrijpelijke reactie, maar ook vernietigend. Het is van belang om juist geen grote en ingrijpende beslissingen te nemen. Om de pijn onder ogen te komen en een taxatie te maken van de schade en de mogelijkheden.

3.       Wie moeten we op de hoogte brengen van deze crisis?

Als je leven in puin ligt heb je houvast nodig. Mensen die je steunen. Het is daarom van groot belang dat je in deze crisis minimaal één ander betrekt die je steunt. Te veel mensen betrekken is echter een risico. Voor je het weet krijg je twee kampen. Kampen die lijn recht tegenover elkaar staan. En als je dan weer naar elkaar toe groeit krijg je last van die kampen. 

4.       Moet ik de ander vergeven?

Wil je me vergeven is één van de vragen die al snel in een crisis gesteld wordt. En heel vaak wordt deze vraag ook nog met JA beantwoord. Het lastige alleen is dat herstellen van een dergelijke crisis tijd kost. En dat herstellen alleen maar kan door emoties te uiten. Te snel ja zeggen op vergeving gaat later tegen je werken. Persoonlijk zie ik vergeven niet als een daad die op zich staat, maar als een proces waarin je samen praat over de pijn en het verdriet. Vergeven is geen daad, maar een gevolg van dit proces. Zeg dus niet te snel ja op de vergevingsvraag. Dwing de ander ook niet je te vergeven.

5.       Welke details moeten er gedeeld worden?

Er zijn twee uitersten. Er zijn mensen die alles willen weten en er zijn mensen die niets willen weten. Mijn principe is dat op hoofdlijnen alles gedeeld moet worden, maar dat je op moet passen met details. Voor je het weet heb je als bedrogene een film in je hoofd die je er niet meer uit krijgt. Te weinig vertellen is ook een risico. Je loopt namelijk dan altijd het risico dat er opeens nog een “lijk uit de kast komt”.

Wanneer een tornado je leven treft moet je de tijd nemen om de schade op te nemen en de eerste stappen naar herstel te zetten. In het wilde weg opruimen, afbreken of bij de pakken neer gaan zitten is dan niet helpend. Wel begrijpelijk! De schade moet getaxeerd worden en er moet rust komen in de crisis.  Zoals ik al zei heb ik voor stellen in deze crisisfase een online-module ontwikkeld. Deze module helpt stellen door de crisis heen. Geeft hoop en antwoord op de vragen die bijna alle stellen hebben wanneer ze in deze crisis zitten.  Je bouwt aan een steunrelatie met anderen en inventariseert de grootste vragen.  Je ruimt de grootste troep op en weet hoe je rust moet creëren in deze crisis. Zit jij, of zitten jouw cliënten in een dergelijke crisis? Herken je je in de vragen en thema’s van dit blog?