fbpx

Mijn partner is vreemdgegaan. Kan mijn relatie zich herstellen? Wij geloven dat dat kan en hebben een online-programma na vreemdgaan geschreven.

“Nu breekt mijn klomp!” dacht ik toen ik tijdens een autorit de volgende radioreclame voorbij hoorde komen: “Een oplossing voor je relatieproblemen? Secondlove.nl!” Al meer dan 15 jaar help  ik stellen die juist door een “second love” in de problemen zijn gekomen en nu propageert secondlove.nl dat zij juist een oplossing voor relatieproblemen zijn. Kan het nog gekker?

Mijn ervaring is dat een “second love” in de meeste gevallen niet relatieproblemen oplost, maar vergroot. Het relatieprobleem verdiept zich door het vreemdgaan naar een relatietrauma. Een crisis in vertrouwen, een snelkookpan vol emoties en perioden van wanhoop en depressie.

Je zou kunnen zeggen dat werken met stellen waarbij één van beiden vreemdgegaan is, “gewoon” relatietherapie is.  Want aan vreemdgaan ligt meestal verwijdering ten grondslag. Maar de praktijk is anders. De vertrouwensbreuk is meestal zo traumatisch dat daar alle aandacht naar toe gaat. Zo veel vragen, zo veel pijn, zo veel wanhoop.  Relatietherapie met stellen waarbij één van beiden is vreemdgegaan vraagt een andere aanpak dan de normale relatietherapie. En daarom ontwikkelde ik het online-programma S.A.M.E.N.

S.A.M.E.N De afgelopen 15 jaar ontdekte ik dat vrijwel alle stellen in een vertrouwenscrisis  door éénzelfde proces gaan. Een proces dat zich in het acroniem S.A.M.E.N. laat samenvatten. Elke letter staat voor een fase: Stilstaan, Amputeren, Meeleven, Evalueren en Nieuwe kans/Naweeënmanagement. Op basis van deze fasen ontwikkelde ik een online-programma voor stellen die willen werken aan herstel. Stellen kunnen dit programma zelfstandig volgen of gebruiken tijdens en naast hun therapie.

De opzet is als volgt. In 20 lessen, verdeeld in 5 fasen, verspreid over 5 maanden, werken de stellen middels online-lessen aan herstel. Het programma bevat meerdere werkvormen waaronder filmpjes, audio, pdf-lessen en opdrachten.

Hoe gebruik ik dit als therapeut?

Het programma kan dus door stellen zelfstandig gevolgd worden, maar liever nog zie ik dat stellen het programma volgen naast hun therapie. Ik heb goede ervaringen met het combineren van online en offline hulp. Online vinden stellen de informatie en opdrachten die hen helpen in gesprek te blijven buiten de therapiesessies om en in de therapeutische gesprekken (offline dus) kan er gewerkt worden aan de vastzittende patronen en het doorspreken van de dieperliggende problemen.

Dit kan op twee manieren:

  1. Het programma als leidraad voor de therapie

De inhoud van het programma is geschreven op basis van jarenlange ervaring met honderden stellen en na inventarisatie onder de doelgroep naar hun grootste vragen op het gebied van relatieherstel. Ook is de inhoud getest door therapeuten en ervaringsdeskundigen. Ik geloof dan ook dat het programma richting geeft in het herstelproces. Je kunt dus als therapeut het stel vragen het programma te gaan volgen en op basis van de inhoud van hun lessen het gesprek met hen aangaan. Hierbij geeft het programma de therapeut inhoudelijk richting. Persoonlijk vind ik dat de therapeutische setting daardoor te geprotocolleerd  wordt, maar bij een aantal stellen kan dit zeker werken.

  1. Het programma als ondersteuning naast de therapie

Omdat stellen in een vertrouwenscrisis veel vragen hebben en in de meeste gevallen behoefte hebben aan houvast en richting, kan het programma ook als ondersteuning van de therapie gebruikt worden. Dit betekent dat veel van de vragen en worstelingen waar stellen doorheen gaan via het cursusmateriaal  beantwoord worden en je als therapeut daar naar kunt verwijzen.  Tijdens de sessies werk je aan datgene wat voorhanden is en houd je eventueel een vinger aan de pols met betrekking tot het programma. Persoonlijk kies ik meestal voor deze manier.  Het geeft me de ruimte om aan te sluiten bij thema’s uit het programma, maar meestal  vertrouw ik op het zelfredzame vermogen van mijn cliënten. Het geeft me de ruimte om stellen per fase concreet naar bepaalde lessen te verwijzen met betrekking tot de thema’s waarmee ze nu worstelen.

Het volledige programma  of modules

S.A.M.E.N. kan als totaalpakket aangeschaft worden maar ook als losse modules. Niet ieder stel zal alle lessen nodig hebben. De mogelijkheid van het gebruiken van losse modules geeft je als therapeut de mogelijkheid om bepaalde elementen van het S.A.M.E.N. programma te gebruiken tijdens je therapie. Bijvoorbeeld de module Meeleven waarin het praten over het vreemdgaan besproken wordt. Want in het praten over vreemdgaan gaat het tussen stellen bijna altijd mis. De eerste weken lukt dat nog wel, maar daarna leidt dat vaak tot onbegrip en strijd. Deze module leert stellen op een goede, niet verwijtende maar begrijpende manier te praten over de pijn.

Hoe kan ik gaan werken met het programma S.A.M.E.N.?

Om je te helpen stellen in een vertrouwenscrisis te begeleiden, schreef ik een handleiding voor therapeuten. Ook schreef ik een E-book voor cliënten met daarin een deel van de teksten van het S.A.M.E.N. programma.  Mocht je geïnteresseerd zijn om partner van S.A.M.E.N. te worden, neem dan contact met me op. Als partner krijg je toegang tot het online-programma, krijg je een training van een dag, word je lid van onze online-intervisiegroep en mag je het programma doorverkopen aan je cliënten. Je ontvangt hiervoor commissie.

Een oplossing voor relatieproblemen? RelatieHerstelAcademie