fbpx

Koeiendieven, zo noem ik al die dingen die de intimiteit uit je relatie roven. Vandaag staan we stil bij een interessante koeiendief, namelijk kinderen. Het klinkt een beetje raar. Kinderen als koeiendief. Roven kinderen jouw intimiteit met je partner? Het antwoord is ja en nee. Als het goed is natuurlijk niet, maar in de praktijk vaak wel.

Kinderen zijn een groot cadeau, maar ze eisen veel tijd op. Getrouwde stellen met kinderen kennen vast de volgende gebeurtenis wel. Juist die avond dat je samen tijd hebt, de kaarsjes aan hebt staan en de massage olie aan het pakken bent… komt er uit de slaapkamer naast jullie een kreun, gehuil… De hele week slapen ze door, maar juist die avond… niet voor niets noemt Mark Gungor kinderen de anti-seks! En veel mannen hebben het idee na de geboorte van hun eerste kind op de tweede plaats te komen te staan. En hoe groter de kinderen hoe minder tijd je voor elkaar hebt. Hoe meer je het gevoel hebt dat als je elkaar wilt spreken je de deur uit moet. Het is een gegeven dat de fase van jonge kinderen de meest drukke periode uit het leven is waarin echtgenoten meer ouders zijn dan geliefden. En als de kinderen dan ouder worden, is het een hele klus om van ouders weer meer echtgenoten te worden. 

Echtgenoten zijn is echt wat anders dan ouder zijn. En als je kinderen hebt moet je echt beide zijn en moet beide aandacht hebben. Hoe weet je dat de koeiendief kinderen heeft toegeslagen? Wanneer jullie gesprekken met name over de kinderen gaan. Wanneer al jullie activiteiten met de kinderen samen gedaan worden. Wanneer jullie geen gezamenlijk tijd meer doorbrengen. Wanneer je elkaar pap en mam gaat noemen in plaats van bij je naam. Wanneer je veel ruzies hebt over de opvoeding. Wanneer je zorgen hebt over een van de kinderen waar veel tijd in gaat zitten. Meestal is een van beide echtgenoten gevoeliger voor deze koeiendief dan de ander. Vaak zijn het de mannen die het eerst hierover klagen, en terecht. Want hoewel ouders zijn belangrijk is, is partnerschap de dragende balk onder het ouderschap. Als je leuke partners dan kun je ook beter leuke ouders zijn. 

Als je kinderen hebt wat is dan koeienvoer? Geregeld tijd samen. Daarvoor is de volgende stelregel:

  • Eén keer per dag een moment samen (zonder kinderen) waarop je tijd voor elkaar hebt.
  • Eén keer per week een avond samen (zonder kinderen) waarop je samen dingen doet (geen tv).
  • Eén keer per jaar een weekeind samen (zonder kinderen).

Veel ouders vinden dit moeilijk, maar bedenk wel. Kinderen verzorg je meestal maar 18 jaar van hun leven. Je relatie met je partner duurt hopelijk vele malen langer. Verwaarloos deze relatie niet vanwege je kinderen. Zij zullen er blij mee zijn.

Groet, Ferdinand