fbpx

Vreemdgaan is een moeilijk en pijnlijk onderwerp binnen een relatie, zeker wanneer het net gebeurd is. Het beschadigt het vertrouwen en de toewijding tussen partners in veel gevallen fundamenteel. De beslissing ermee te stoppen kan echter moeilijk zijn. Dit geldt ook voor de vrouw (zo noemen we haar in dit artikel) die twijfelt of ze met haar eigen partner verder wil of met de ander. Ze ging met haar dilemma naar een goede vriendin en het gesprek ging als volgt:

Vrouw: “Ik ben vreemdgegaan. Het was een fout en het spijt me enorm, maar nu weet ik niet wat ik moet doen. Ik houd van mijn partner, maar ik voel me ook aangetrokken tot de persoon met wie ik vreemd ben gegaan.”

Vriendin: “Ik begrijp dat het moeilijk voor je is. Het is belangrijk dat je eerlijk bent tegenover jezelf en tegenover je partner. Was er een onderliggende reden waarom je bent vreemdgegaan? Was er iets in je relatie met je partner waar je ontevreden over was?”

Vrouw: “Ik denk dat er inderdaad dingen waren waar ik niet tevreden over was. We hebben al een tijdje problemen en we lijken uit elkaar te groeien.”

Vriendin: “Misschien moet je met je partner praten over wat er aan de hand is. Open communicatie is essentieel in elke relatie. Vertel hem hoe je je voelt en waarom je bent vreemdgegaan. Het is belangrijk om de onderliggende problemen aan te pakken, anders kan het vreemdgaan blijven gebeuren.”

Vrouw: “Dat klinkt allemaal goed en wel, maar ik weet niet zeker of ik bij mijn partner wil blijven. Ik voel me ook aangetrokken tot de persoon met wie ik vreemd ben gegaan.”

Vriendin: “Je moet begrijpen dat het gras niet altijd groener is aan de andere kant. Het is verleidelijk om te denken dat een nieuwe persoon je problemen zal oplossen, maar dat is niet altijd het geval. Het is belangrijk om te overwegen wat je echt wil en wat het beste voor jou is op de lange termijn.”

Vrouw: “Dat is waar. Ik weet dat ik eerlijk moet zijn.”

Deze vrouw heeft gekozen om dit gesprek te voeren met haar beste vriendin. Anderen komen bij ons voor een therapeutisch gesprek. Weer anderen voeren dit gesprek met zichzelf en dat had deze vrouw ook kunnen doen. Veel van de opmerkingen van haar vriendin klinken haar namelijk helemaal niet raar in de oren. Als ze zelf in het andere schuitje had gezeten had ze dit waarschijnlijk ook gezegd tegen haar vriendin, als die bij haar gekomen was met haar dilemma. 

Hoe kijk ik, als therapeut en ontwerper van de methode SAMEN, tegen dit dilemma van deze vrouw aan?  Ten eerste ben ik blij dat ze naar haar vriendin ging en eerlijk haar dilemma besprak. Dat doen niet veel mensen, maar open je dilemma bespreken is een grote stap! 

Ten tweede is het belangrijk om te realiseren dat vreemdgaan een actie is die het vertrouwen en de verbinding tussen de partners beschadigt. Het vergt tijd en moeite om dit te herstellen. Wanneer de vrouw twijfelt over haar relatie, is het belangrijk om eerlijk tegen zichzelf te zijn en te kijken naar de oorzaken van het vreemdgaan. Was er een onderliggende reden waarom ze de ander heeft opgezocht? Was er sprake van ontevredenheid of frustratie in de relatie met haar partner? Het is belangrijk om deze vragen eerlijk te beantwoorden om te bepalen of de relatie kan worden hersteld.

Als de vrouw besluit om met haar partner verder te gaan, is het belangrijk om open en eerlijk te communiceren over de oorzaken van het vreemdgaan. Dat kan moeilijk en pijnlijk zijn, maar het is een van de eerste stappen om het vertrouwen te herstellen. Het is ook belangrijk om door te praten over hoe de relatie in de toekomst kan worden verbeterd en hoe de vrouw kan voorkomen dat ze weer vreemdgaat. Het kan nuttig zijn om relatietherapie te overwegen omdat het herstellen van de verbinding en het vertrouwen tussen partners vaak een moeizaam proces is.

Als de vrouw besluit om verder te gaan met de ander, is het belangrijk te beseffen dat deze beslissing ook gevolgen kan hebben. Het kan pijnlijk zijn voor de partner en de relatie met hem of haar moeilijk maken. Het is belangrijk om eerlijk te zijn over deze beslissing en om te overwegen hoe het leven eruit zal zien zonder de huidige partner. Het is ook belangrijk om te begrijpen dat het vreemdgaan mogelijk opnieuw kan plaatsvinden in de nieuwe relatie als er geen inzicht is in de oorzaken van het vreemdgaan en er geen afspraken worden gemaakt om deze te vermijden.

In beide gevallen is het belangrijk om de gevoelens van de partner niet te negeren en om eerlijk te zijn over de situatie. Het kan nuttig zijn om met een vertrouwde vriend of familielid te praten zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen. Een professionele therapeut kan ook helpend zijn in het begrijpen van de situatie en bij het nemen van de beste beslissing. Wat de uitkomst ook is, het is belangrijk te onthouden dat er altijd een mogelijkheid is om te groeien en te leren van de ervaring, ongeacht welke keuze er wordt gemaakt.

Zit jij op dit moment in dezelfde situatie als deze vrouw en wil jij van je dilemma af. Wil je het proces aangaan en onderzoeken welke keuze je wilt maken? Meld je dan aan voor een eerste gesprek. 

Wil je je relatie met je partner verder onderzoeken en ben je er klaar voor te werken aan je relatie? Dan nodig ik je uit om kennis te maken met de methode SAMEN. Een eerste stap is het downloaden van het ebook. Vervolgens ontvang je een aantal video’s waarin ik je laat zien dat er een weg naar herstel is, samen. 

Groet, Ferdinand Bijzet