fbpx

Wanneer één van beide partners vreemd gaat, dan is herstel van de relatie mogelijk als er een radicale keus gemaakt wordt. Dit artikel gaat daarover.

Ze zaten samen tegenover mij. Een stel, halverwege de dertig, zoon van negen. Hij was een relatie aangegaan met een collega. Zij was er achter gekomen. Ze hadden een tijdje gescheiden gewoond, maar nu wilde hij toch met zijn huidige partner verder.  Maar echt afscheid nemen van zijn collega wilde hij ook niet. Laatst was hij weer bij haar geweest. Het was niets romantisch meer, gewoon vriendschappelijk. En soms appt hij haar. “Hoe kijk jij hier nou tegenaan?” vroeg zij aan mij? “Ik ben meer benieuwd wat jij er van vindt”  antwoorde ik. “Ik heb het gevoel dat hij niet helemaal voor mij gaat, maar een achterdeur openhoudt…” zei zij.

Herstel van vertrouwen na vreemdgaan kan alleen als er gekozen wordt.

Herstel van vertrouwen kan, in mijn ogen, alleen door een radicale breuk met het vreemdgaan. Ik noem dat amputeren. Ik heb te vaak meegemaakt dat stellen werken aan herstel, maar dat een van beiden niet radicaal kiest. Daarom moet er geamputeerd worden. Amputatie is een radicaal middel dat door dokters wordt ingezet om verdere schade te beperken. Lichamelijke amputatie is noodzakelijk voor de gezondheid. Niet amputeren leidt namelijk tot veel grotere schade, soms zelfs tot de dood. Amputeren is pijnlijk, moeilijk, maar uiterst noodzakelijk. De gevolgen zijn soms lange tijd voelbaar en zichtbaar, maar de opluchting dat daarmee grotere schade en verlies voorkomen wordt is vele malen groter. Liever een been missen dan sterven aan een ziekte. En dat geldt ook in het herstelproces na vreemdgaan.

Stap één voor de partner die vreemdgegaan is is dan ook altijd: breek radicaal met het vreemdgaan. Maar denk ook verder dan het vreemdgaan zelf. Welke gedragingen en houdingen hoorden bij dit vreemdgaan? En realiseer je dat je wel het contact kunt verbreken, maar dat de breuk niet radicaal is als je de ander in je hoofd en in je fantasie nog wel blijft koesteren. Vaak leidt dit op de lange termijn tot een terugval. De stelregel is: “wil je herstellen, dan moet die ander radicaal uit je leven!” Doe je dat niet, dan speel je feitelijk Russische roulette.

Stap één voor de bedrogene is: sta erop dat de ander radicaal met het vreemdgaan breekt. En wees duidelijk over je grenzen! Ga niet akkoord met smoesjes. Vaak voel je precies aan wat je wel en niet wilt, maar durf je er niet helemaal voor te gaan staan uit angst je partner weg te duwen. Wat er dan gebeurt, is dat je je zelfrespect verliest. En wanneer jij niet met respect met jezelf omgaat, hoe kan je partner dan met respect met jou omgaan? Dat vraagt van jou dat je je grenzen goed gaat voelen. Een goede manier is jezelf te vragen wat je zou doen als je niet met de consequenties rekening zou hoeven houden. Of wat je zou doen als je lef had. Heel vaak weet je het dan wel. Maar durf je de stap niet te zetten.

Amputeren moet echter niet alleen door degene gedaan worden die vreemdgegaan is. Zo werkte ik eens met een man die zo boos was op zijn vreemdgegane partner dat bij alles wat zij nu deed hij haar vernederde en met de neus op de feiten duwde. Daarom moet ook degene die bedrogen is eerlijk kijken naar gedragingen en houdingen die niet bevorderend zijn voor de relatie. Te denken valt aan: ongeremde woede, extreme controle, straffen, vernederen…

Beide partners moeten dus in de spiegel kijken. Om partners hierbij te helpen ontwikkelde ik de online-module Amputeren. In deze module ga ik in op de volgende thema’s:

          Welke gedragingen en houdingen moeten geamputeerd worden?

          Hoe amputeer je die zaken?

          Hoe ga je om met herinneringen en angst voor herhaling? Gedachten kun je immers niet amputeren!

          Wat zijn gezonde grenzen voor je relatie?

          Hoe stel je grenzen zonder te manipuleren?

          Hoe creëer je openheid en ga je om met angst en controle?

Het zijn stuk voor stuk vragen die bij bijna alle stellen waarmee ik gewerkt heb, leven. In vier lessen probeer ik deze vragen te beantwoorden en help ik jullie een gezonde en veilige basis te leggen voor verder herstel.