Bij Relatie-Herstel krijgen we steeds vaker vragen over de methodieken die we gebruiken in onze relatietherapie. Veel stellen komen bij ons terecht via verwijzingen van hun huisarts, praktijkondersteuner of via bekenden. Daarbij wordt EFT, oftewel Emotionally Focused Therapy, vaak specifiek genoemd als een geschikte aanpak. Logisch dus dat veel cliënten bij ons informeren of wij met EFT werken. Omdat dit niet expliciet op onze website staat, merken we dat sommige cliënten afhaken wanneer ze horen dat wij niet strikt volgens EFT werken, ook al staat onze benadering er dichtbij.
Allereerst willen we benadrukken dat we de waarde van EFT volledig erkennen. Het is een van de meest onderzochte methoden binnen relatietherapie, en de resultaten spreken voor zich. Al onze therapeuten zijn bekend met EFT en hebben hier elementen van geïntegreerd in hun werk, deels door scholing en ervaring bij het Kempler Instituut, waar Ferdinand lesgeeft en dat EFT in haar programma heeft opgenomen.
Verwantschap van de EFT met de experiëntiële stromingen
De EFT valt onder de zogenoemde ervaringsgerichte of experiëntiële therapieën, een benadering die onze therapeuten allemaal delen en in opgeleid zijn. In de praktijk betekent dit dat wij ons richten op:
- het opbouwen van een veilige, ondersteunende werkrelatie,
- het herkennen en doorbreken van destructieve patronen,
- het creëren van nieuwe ervaringen voor cliënten in therapie, met oog voor hechting en veiligheid,
- een sterke focus op wat er in het hier-en-nu gebeurt.
Toen ik zelf de EFIT-opleiding (Emotionally Focused Individual Therapy) volgde, werd ik getroffen door de overeenkomsten tussen de EFT en onze eigen werkwijze. Onze therapeuten werken vanuit een vergelijkbare stroming en zijn bekend met de basisprincipes van EFT. Waar veel EFT-therapeuten enkele dagen training gehad hebben, hebben wij allemaal een uitgebreide, experiëntiële systeemgerichte opleiding van vier jaar gevolgd waarin deze elementen grondig aan bod gekomen zijn.
Methode versus werkrelatie
Een belangrijke nuance is dat de therapeutische werkrelatie in veel onderzoeken als een belangrijke succesfactor naar voren komt, veel meer dan de specifieke methodiek. Onderzoeken wijzen erop dat de invloed van de methode zelf op het resultaat vaak beperkt is; sommige studies schatten dit op slechts 1%. Wat echt doorslaggevend is (naast specifieke cliënt-factoren), is dat de therapeut een sterke werkrelatie weet op te bouwen, en dat de cliënt zich veilig en gezien voelt. Op dit punt levert de EFT een mooie bijdrage door veel aandacht te geven aan deëscalatie en het brengen van rust binnen conflicten—aandachtspunten die ook centraal staan in onze experiëntiële benadering, onder andere geïnspireerd door gestalttherapie.
Dit artikel is zeker niet bedoeld om EFT te bekritiseren. Integendeel, wij hebben veel waardering voor de methodiek en voelen ons ermee verwant. Tegelijkertijd houden we ons werk graag breed en contextueel, afgestemd op wat de cliënt werkelijk nodig heeft. Dit kan soms betekenen dat we cliënten ondersteunen in het versterken van hechting (de invalshoek van de EFT), maar evengoed om steviger op eigen benen te staan en hun individuele grenzen te bewaken.
Veelzijdige relatietherapie: hechten en differentiëren
Een recent boek, Relatietherapie: Een Vak Apart, beschrijft prachtig hoe verschillende stromingen elkaar aanvullen. Naast de EFT komt bijvoorbeeld het werk van David Schnarch aan bod, die pleit voor het belang van differentiatie—het vermogen om je eigen individu te zijn binnen de relatie. Verbinding is belangrijk, maar evenzo de ruimte om eerst voor jezelf te zorgen, zonder dat dit direct om verbinden draait. In deze brede kijk vinden wij onszelf als therapeuten van Relatie-Herstel terug; wij zien relatietherapie als een proces waarin veiligheid en autonomie samen mogen bestaan, en waarin meerdere stromingen en methodieken bijdragen aan het geheel.
Kortom, bij Relatie-Herstel werken we vanuit dezelfde experiëntiële principes als EFT, met een integratieve aanpak die zich aanpast aan de behoefte van elk stel. Wij geloven sterk in de kracht van de werkrelatie en de inzet van de cliënt zelf. Wanneer een cliënt bereid is om de confrontatie met zichzelf en met de relatie aan te gaan, vinden wij samen de weg vooruit.