Supervisie bij Ferdinand – Persoonlijk, Ervaringsgericht en Systeemgericht
Zoek je supervisie die niet alleen theoretisch onderbouwd is, maar je ook daadwerkelijk verder helpt in je professionele ontwikkeling?
Sinds 2010 geef ik supervisie aan het Kempler Instituut, waar ik vele professionals heb begeleid in hun groei en ontwikkeling. In 2023-2024 heb ik de opleiding Systemisch Supervisor gevolgd aan de Systeemschool Utrecht, en ik ben erkend als supervisor bij de NVRG.
Supervisie helpt je om:
Beter inzicht te krijgen in je professionele rol en handelen.
Meer zelfbewustzijn te ontwikkelen over je eigen patronen en reacties.
Effectiever en met meer voldoening te werken in complexe situaties.
Jezelf als professional te blijven ontwikkelen en te voldoen aan de NVRG-eisen.
Wil je meer weten of een supervisietraject starten? Neem contact op en ontdek hoe supervisie jou verder kan helpen in je werk!
Ik heb specifiek voor Ferdinand gekozen omdat het ervaringsgerichte element me zo aansprak. Ik mis dat element in veel opleidingen en zie dat er in de systeemtherapiewereld weinig over geschreven wordt. Ik ben door de supervisie dichter bij mezelf gekomen.
Voor wie is mijn supervisie?
Ik begeleid professionals in verschillende fasen van hun ontwikkeling, waaronder:
Systeemtherapeuten en systeemtherapeutisch werkers in opleiding voor hun opleidingstraject bij de NVRG.
Hulpverleners in zorg, welzijn en de GGZ die verdieping zoeken in hun werk en hun professionele vaardigheden willen versterken.
Teams en professionals die willen reflecteren op hun eigen handelen en effectiever willen worden in hun werkwijze.
Wat kenmerkt mijn supervisie?
Ervaringsgericht – We werken met casussen uit jouw praktijk en onderzoeken niet alleen wat je doet, maar ook wat je ervaart in het werken met cliënten en systemen.
Systeemgericht – Problemen en dynamieken staan nooit op zichzelf. In de supervisie kijken we naar de bredere context waarin jij als professional functioneert.
Persoonlijk en direct – Supervisie is geen eenrichtingsverkeer. Ik bied een veilige, maar confronterende leeromgeving waarin we samen tot de kern komen.
Meerdere perspectieven – Het Seven-Eyed Model van Hawkins en McMahon (2020, p. 87) inspireert mij enorm om alle kanten van supervisie te bekijken. Dit model helpt om het supervisieproces te verdiepen door zeven aandachtsgebieden te belichten:
- De cliënt
- De interventies van de therapeut
- De relatie tussen de therapeut en de cliënt
- De therapeut zelf
- De leerrelatie tussen supervisant en supervisor
- De supervisor en diens invloed op het proces
- De bredere maatschappelijke en culturele context
Door vanuit deze zeven perspectieven te kijken, ontstaat een rijkere en completere supervisie-ervaring. Dit helpt niet alleen om je eigen rol als professional beter te begrijpen, maar ook om je werk binnen de bredere context te plaatsen.