fbpx

Heb je dat ook wel eens dat je denkt aan vreemdgaan? Het is één van de zinnen die de website Second love gebruikt, naast de slogan “Ben jij gelukkig getrouwd, ik ook.”
Vandaag wil ik daar graag een paar woorden tegenover zetten. Woorden van een heel wijs man, namelijk Salomo, Spr. 6:27: “Als een man vuur in een plooi van zijn mantel steekt, vat zijn mantel dan geen vlam? 28 Als hij over gloeiende kolen loopt, brandt hij dan zijn voeten niet?”

Salomo heeft het in deze woorden over vreemdgaan blijkt uit het vervolg. Vreemdgaan lijkt op een vuurtje in de zak van je jas proberen te verbergen. Dat kan natuurlijk niet, en het kan ook nooit ongestraft.

Veel relaties komen in een crisis terecht omdat één van beide partners toch stiekem probeert een vuurtje in de jas te bewaren. Het begint meestal niet met actief vreemdgaan, maar wel met een klein vonkje van spanning, aantrekkingskracht, verlangen. En wanneer je dat vonkje gaat koesteren, zeg maar in je jas gaat bewaren, dan gaat het groeien. Vorige week zei ik: het is niet het grootste probleem dat je een vonk voelt. Dat overkomt iedereen wel eens. Het probleem is dat je het vonkje stiekem aandacht geeft en geheim houdt. Want het geheim is de brandstof voor het vreemdgaan!

En daarmee zijn we meteen bij een hele belangrijke les voor relaties aanbeland. Reken af met vonken. Vonken kun je namelijk niet voorkomen, zeker niet als je relatie bij tijden gewoon droog en dor is. Dat komt nou eenmaal voor. Wanneer je kinderen krijgt, je werk je een tijd lang opslokt, er spanningen zijn, één van beide ziek is. Dan kan het droog worden in je relatie. Juist dan moet je extra alert zijn op vonken. Voor je het weet sta je in brand en verwoest je je relatie. Je kunt niet zomaar over kolen lopen zonder je voeten te branden.

Vorige week zei ik dat wanneer je zo’n vonk bent gaan koesteren de eerste stap is open te worden. En ik ben benieuwd of je bent gaan praten over het vuur in je jas. Zo niet, begin er mee. Vonken doof je namelijk alleen in de openheid. Laat een ander je helpen het vuur te doven. Een vriend, een hulpverlener, je partner. Want laat je het vuur zitten brand jij je er aan.

Als je je relatie wilt redden dan is stap twee dat je radicaal breekt met de ander. Dat je, in de woorden van Salomo, het vuur echt uit je zak weggooit. Het klinkt zo logisch, maar in de praktijk vinden mensen die op het spoor van overspel terecht zijn gekomen dit maar wat moeilijk. Want die vonk die bracht ook leven in de dorheid, en dan nu afscheid nemen van die winst? Helaas zie ik dit steeds weer gebeuren. Door een crisis beseft de vreemdganger dat hij of zij de oorspronkelijke relatie niet op wil offeren, maar komt meteen ook voor een pijnlijke beslissing te staan. Het één willen en het ander niet los willen laten. Dus kiezen ze voor een beetje van beide. Een beetje van Maggi en een beetje van mezelf, maar dan op een verwoestende manier.

Helaas kan dit niet! Toch vinden ook veel bedrogen partners dit enorm lastig. Want als ze een grens trekken kan hun partner ook voor de ander kiezen, met als gevolg dat ze met pijn in hun hart kiezen voor een onduidelijke situatie. Toch is het in mijn ogen de enige weg naar herstel. Een radicale breuk met het vuur in je jaszak. Doe je dat niet, dan verwoest je nog veel meer.

Stap twee voor de vreemdganger is dan ook altijd radicaal breken met de ander. Letterlijk uit je leven amputeren. Dat doet zeer, is moeilijk, maar is de enige weg. Doe je dat niet, dan komt er geen herstel. En daarbij hoort open en eerlijk zijn over wat er gebeurd is. Geen dingen achterhouden! Niet nog geheimen achterhouden, want geheimen zijn immers de brandstof . Voor je het weet laait de brand weer op!

Stap twee voor de bedrogen partner is er op staan dat de ander radicaal met de derde breekt. Ga niet akkoord met smoesjes. Ik heb een periode gewerkt met een vrouw die in overspel leefde. Ze was terug bij haar man, maar wilde het contact met haar vriend niet verbreken. Dat is dus niet radicaal breken. Het is Russische roulette, spelen met je relatie. Als je daar als partner mee akkoord gaat, ga je akkoord met vuur in de jas. Dat moet je niet willen.

Ben je gelukkig getrouwd? Houden zo!
Is het dor in je relatie, put water uit je eigen bron!
Heb je vuur in je jas, doof het, zo snel mogelijk!