Wat er tussen ons gebeurt
Afgelopen jaar volgde ik de opleiding tot systemisch supervisor aan de Systeemschool Utrecht. Sindsdien mag ik supervisie geven aan systeemtherapeuten en systeemtherapeutisch werkers in opleiding, maar ook aan SKJ-geregistreerde professionals die supervisie nodig hebben. Hoewel ik al sinds 2010 supervisie geef, bracht deze opleiding mij nieuwe inzichten en verdieping in mijn werk.
Tijdens de opleiding raakte ik geïnspireerd door het Seven-Eyed Model van Hawkins en McMahon. In onze werkcontext spelen zoveel gebieden mee waar de aandacht naartoe kan! Als systemisch denker focus ik natuurlijk als eerste op de patronen in de hulpverleningsrelatie. Wat gebeurt er in het systeem, de relatie of het gezin? Maar daarnaast kijk ik ook naar wat er gebeurt tussen de professional en het systeem.
Vastzitten gebeurt altijd tussen de professional en het systeem
Een belangrijk inzicht in mijn supervisie is dat vastlopen nooit alleen bij de cliënt of het systeem ligt, maar altijd in de interactie tussen professional en systeem gebeurt. Als een hulpverlener ergens in vastloopt, betekent dat dat er iets gebeurt in de dynamiek tussen hem en de cliënt. Door daar bewust aandacht aan te besteden, ontstaat beweging.
Maar voor mij is de kern van ervaringsgerichte supervisie toch ook dat ik stilsta bij wat er met mijzelf gebeurt als supervisor. Wat ervaar ik in het contact? Wat breng ik zelf mee in de interactie?
Wat er gebeurt tussen mij en mijn supervisant
Vandaag nog gaf ik supervisie aan een relatietherapeut. Ze liet een fragment zien van een therapiesessie. Ik zag hoe hard ze haar best deed om de partners te helpen en te begeleiden. En toen realiseerde ik me: ik doe precies hetzelfde. Ik zit hier ook hard mijn best te doen.
Terwijl ik naar het fragment keek, werd ik steeds serieuzer. De sessie was intens en ik werd volledig in die sfeer meegenomen. Totdat ik even stil stond bij wat er met mij gebeurde en dat hardop uitsprak. Op dat moment veranderde de hele setting. De lucht brak open, er kwam meer ruimte en speelsheid, en ineens konden we samen op een andere manier naar het fragment kijken.
Dat is precies wat ervaringsgerichte supervisie zo krachtig maakt: het hier en nu als ingang om te leren.
De uitdaging: alle elementen in het oog houden
Toch blijft het een uitdaging om alle elementen in het oog te houden. In supervisie werk ik met een breed perspectief:
? Wat gebeurt er in de hulpverleningsrelatie?
? Wat gebeurt er in de dynamiek tussen de professional en het systeem?
? Wat gebeurt er in mij als supervisor?
Door al deze lagen mee te nemen, ontstaat een rijkere leerervaring waarin je niet alleen nieuwe technieken leert, maar ook op een dieper niveau je eigen werk en patronen doorziet.
Op zoek naar supervisie?
Ben jij op zoek naar een supervisor die niet alleen inhoudelijk met je meedenkt, maar je ook helpt ervaren wat er in jou en je werk gebeurt? Van harte welkom! Neem contact op en laten we samen ontdekken hoe supervisie jou verder kan helpen.